Ezekre figyelj, hogy télen is jól világítson az autód fényszórója!

Mivel télen hamarabb sötétedik és reggel is sokan szürkületben indulnak el otthonról, különösen fontos az autó lámpáinak megfelelő állapota és helyes beállítása. Íme három dolog, amire minden autósnak oda kell figyelnie télen, hogy autója fényszórója megfelelően világítson:
2018. 10. 31. 16:25

Fényszóró beállítás

Nyáron is sokszor találkozunk rosszul beállított fényszórókkal közlekedő autókkal, de télen különösen kellemetlenné válik, ha a fényszóró az út helyett a többi autós szemét világítja. A fényszórók ellenőrzését egyszerűen, egy falhoz parkolva teheted meg. Állj meg merőlegesen, körülbelül 10 méterre egy homogén színű faltól és nézd meg, hogyan világítanak a fényszórók.

Amennyiben egy sávban világítanak, akkor minden a legnagyobb rendben, azonban ha az egyik feljebb szórja a fényt, vagy épp mindkettő a földet világítja, akkor beállításukra van szükség. Mivel az egyes típusoknál eltérő módon lehet beállítani a fényszórót, ezért ajánlott szervizbe vinni az autód, ahol szakszerűen beállítják a két világítótestet. Használd a GarVisort, hiszen egyszerűen, az Izzócsere, fényszóró beállítás menüpont kijelölésével megnézheted a közeledben lévő, ezzel a feladattal foglalkozó műhelyeket!

Fényszóró

Fényszóró polírozás

Karcos, opálos vagy megsárgult? Nem érdemes így használni! Mivel a Magyarországon futó autók átlagéletkora 14 év, nem meglepő, hogy sok olyan autót láthatunk az utakon, amelyek fényszórója cseppet sem világít úgy, ahogyan újkorában. A leggyakrabban a már említett sárgulás vagy mattulás jelentkezik, de a gépi mosóban takarított autóknál mély karcok is előfordulnak. Ugyan az üvegből készült fényszórókat is érinti ez az elhasználódás, különösen a napjainkban igen elterjedt, műanyag burák az érintettek.

Ilyenkor két lehetőség van: vagy új fényszórókat építenek be, vagy a már meglévő alkatrészeket polírozzák. Napjainkban egyre több szerviz foglalkozik a polírozással, így a gépjármű fényszórói kedvező áron és rövid időn belül újra visszanyerhetik eredeti fényüket.

 

Izzókészlet

Kellemetlen, ha egy utazás során kiég az egyik fényszóró. Azért, hogy ne kelljen hazáig félhomályban vezetni, tarts izzókészletet is a kocsiban, így a kiégett fényszóróizzót vagy féklámpát gyorsan cserélheted.  Egy ilyen készlet nem drága, 1-2 ezer forintért már lehet ilyet vásárolni egy minőségi gyártótól. Egyes típusoknál ugyan előfordulhat, hogy kisebb szerelésre van szükség: ilyenkor használd a GarVisort, így a legközelebbi műhelyben gyorsan kicserélik neked a kiégett izzót.