Három dolog, amit tudnod kell a téli gumival kapcsolatban!

Már gyermekként megtanultuk, hogy ha jön a fagy és a hó, akkor gumicsizmát veszünk fel, mert a normál utcai cipőnknél biztonságosabban tudunk benne sétálni. Autónk gumicsizmája pedig nem más, mint a téli gumi. Most elárulunk három fontos dolgot, amit mindenképpen tudnod kell erről az abroncstípusról:
2018. 11. 13. 14:54

Miért fontos, hogy téli gumit használj?

Azért, mert senki nem sértődik meg azon, ha meg tudsz állni. Aki próbált már télvíz idején, havas, latyakos útviszonyok között nyári gumival autózni, az jól tudja, hogy a két változat között milyen hatalmas különbségek vannak, melyek nem csak a mintázatokban szemmel is jól látható eltéréseket jelentik, hanem az anyagösszetételt és a gyártás során alkalmazott technológiát is. 

Elég egy kis latyak az úton és máris vért izzad az elektronika (már, ha van), hogy egyáltalán irányítani tudd az autót. Csodák persze nincsenek, így ilyenkor jelentősen megnő a balesetek száma a nem megfelelő abroncs és a rosszul megválasztott sebesség miatt. Szerintünk egyszerűbb felrakni a gumit és nyugalomban közlekedni, mint a szerelővel egyeztetni, hogy az autón keletkező sérüléseket mennyiből és mikorra javítsa ki.

A téli abroncsok futófelületének kialakítása robosztusabb, sűrűn elhelyezkedő, apró barázdák és nagy, különálló blokkok jellemzik. A mintázat határozottabb éleinek köszönhetően még a rossz tapadási viszonyok között is képesek átvinni a motor teljesítményt az aszfaltra. Fontos megjegyeznünk még, hogy a téli abroncsokon rendszerint jóval mélyebb és sokkal szélesebb hosszanti és oldalirányú csatornákat találunk, ezek biztosítják a tökéletes vízelvezetést és azt, hogy a latyak és a hó azonnal kiperegjen a gumiból.

 

Mikor kell téli gumira váltani?

Akármennyire is hihetetlen, a mai napig nincs egy, mindenki által elfogadott hőmérséklet, amire a szakemberek azt mondják: ez az, amikor biztosan fel kell rakni a téli gumit. De azért, hogy az az autósok ne éljenek óriási bizonytalanságban, általánosan a 7 fokos napi középhőmérsékletet tartják az irányadónak.

Azért is van erre szükség, mert a nyári gumik nevükhöz méltóan NYÁRON jók igazán, hidegben anyaguk egyre ridegebbé válik, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan csökken a tapadásuk. Míg a téli abroncsok a lágyabb összetételnek és a különféle adalékanyagoknak köszönhetően +7°C alatt is képesek megőrizni lágyságukat, ráadásul a mintázatuk is a téli, havas, latyakos körülményekre lett optimalizálva.

 

Mire figyeljünk a csere során?

Címszavakban: abroncsminőség, centrírozás, helyszín. Bővebben: mivel a gumiabroncs az egyetlen felület, amivel az autó érintkezik az úttal, kiemelten fontos, hogy jó minőségű és állapotú abroncs legyen autónk kerekein. A szakemberek azt javasolják, hogy téli gumik esetén a profilmélység legalább 4 mm legyen, így amennyiben ennél kopottabbak az abroncsok, a tengelyen lévőket mindenképp cserélni kell.  De a maximális biztonság érdekében érdemes egyben, a komplett szettet lecserélni.

A szabályok szerint tengelyenként azonos típusú és mintázatú gumit kell használni, de a legjobb, ha autónk mind a négy kerekén ugyanolyan márkájú és típusú gumiabroncs található. Kerülendő a téli és a nyári gumik keverése, így nem érdemes azon spórolni, hogy csak a hajtott kerékre teszünk az évszaknak megfelelő abroncsot!

Legalább ennyire fontos, hogy az autón lévő kerekek megfelelő kiegyensúlyozása. Amennyiben ugyanis a kerekek kiegyensúlyozatlanok, kormánymozgás, karosszériarázkódás is felléphet, ez pedig fokozottan igénybe veszi a futómű és a kerék alkatrészeit. A szakműhelyek abroncscsere alkalmával elvégzik a kerékcentrírozást, ekkor a lemezfelnik esetén felütős, míg alufelnis gépjárműveknél a leggyakrabban ragasztott, vagy speciális, felütős keréksúlyokkal csökkentik a kerekek mozgás közbeni rázkódását.

Ha már túltöltődtél információkkal, akkor van egy jó hírünk. Akár kerékcentrírozásra, vagy gumicserére van szükséged, bátran használd a GarVisor keresőjét: egyszerűen pipáld be a Gumicsere (defektjavítás, centrírozás) menüpontot és válogass a közeledben lévő szervizek közül! Nincs stressz és bizonytalanság, csak gyors kerékcsere J