Így tudhatod meg, ha cserére szorul autód lengéscsillapítója

A lengéscsillapító meghibásodását általában csak a szakértők veszik érte, a többség ugyanis nem figyel fel arra, hogy megváltozott autója viselkedése. Pedig az, hogy a lengéscsillapítók jó állapotban legyenek, a mindennapi közlekedésben kiemelten fontos. Azért, hogy te időben észrevedd, hogy gond van autód lengéscsillapítójával, megmutatjuk azt az 5 tipikus tünetet, amely az alkatrész meghibásodására utal.
2019. 06. 13. 14:33

Elpattog a kanyarban

Amennyiben azt tapasztalod, hogy az autó eleje vagy hátulja egy nagyobb sebességgel bevett kanyarban megpróbál kitörni, akkor lehet gyanakodni! Egy modern, műszakilag kifogástalan állapotú járműnél ugyanis nem szabadna, hogy gondot okozzon egy gyors kanyar, így ha az autó viselkedése ilyen körülmények között kiszámíthatatlanná válik, jó eséllyel a haldokló lengéscsillapítók állnak a háttérben.

 

Egyenetlen gumikopás

Egyenetlen kopás a gumiabroncson?  Ezt okozhatja a lengéscsillapító meghibásodása is. Amennyiben az alkatrész tönkremegy, úgynevezett kagylós kopás jelentkezik. Ilyenkor az abroncs egy, vagy több pontján rendellenes kopásokat tapasztalhatunk, amelyek arra utal, hogy a lengéscsillapító már nem szorítja megfelelően az útra a kerekeket, és azok folyamatosan pattognak.

 

Bólintás fékezéskor

Arra is érdemes figyelmet szentelni, hogy egy fékezés során hogyan reagál az autó. Ha hirtelen megállás után hosszan bólogat, akkor elfáradtak a lengéscsillapítók, így azokat érdemes minél hamarabb kicserélni. Akár álló helyzetben is meggyőződhetsz ezzel állapotáról: nem kell mást tenned, mint a jármű elejét erővel többszöri egymásban lenyomni, majd megnézni, hogy hogyan is viselkedik a kocsi. Ha 1-2 alkalom helyet több utólengést is tapasztalsz, az a lengéscsillapító végét jelzi számodra.

 

Olajfolyás a lengéscsillapítón

Akár a motorblokkon, akár a lengéscsillapítón látjuk, egy olajfolyás sohasem jó jel.  Ilyenkor a lengéscsillapító már a végét járja, így ajánlott mihamarabb kicserélni. Ha tehát olajfolyás nyomára bukkansz egy vagy több lengéscsillapítón, akkor vidd el autód egy általad a GarVisoron kiválasztott szervizbe.

 

Kormányvibrálás

A modern autókat úgy alakítják ki, hogy a lehető legkényelmesebben, minimális erőfeszítéssel vezethessük azokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány már nem közvetíti úgy az utat ahogyan régen. Épp ezért kelthet gyanút, ha az autó kormánya még jó úton is vibrál, mivel az ilyesfajta  erőhatások nem juthatnának el a sofőrig. Amikor viszont már rosszak a lengéscsillapítók, nem fogják fel kellően az egyes ütéseket, így végső soron mégis érezheted a különféle úthibákat. Ez nem jó, irány a szerviz!

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztalod, azt ajánljuk, hogy látogass el a Bárdi Autó által szervezett, Bilstein lengéscsillapító-mérésre, ahol szakemberek ellenőrzik autód lengéscsillapítójának állapotát. Ha pedig cserélni kell az alkatrészt,  használd a GarVisort, ahol a lakhelyedhez közel találhatsz megbízható, szakértő szervizt, ahol jó minőségben, megfizethető áron cserélik ki autód lengéscsillapítóit.