Olajcsere 1x1: az alapok, amiket mindenképpen tudnod kell!

Olajcsere: egy művelet, amelyre minden, belsőégésű motorral szerelt autónál szükség van. Nézzük, miért is van szükség az olajcserére és mik azok a szempontok, amelyekre mindenképp oda kell figyelni a vásárlás során.
2018. 10. 19. 16:57

1. Miért kell olajat cserélni?

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos az olajcsere, lássuk, mi célt is szolgál a motorolaj autónk életében. A kenőanyag a motorban lévő, egymáson elmozduló alkatrészek között egyfajta védőréteget képez. Megelőzi az alkatrészek kopását és biztosítja, hogy még nagy terhelés esetén se hevüljön túl az erőforrás. Emellett a fém alkatrészek korrózióvédelme és a motor üzeme során keletkező szennyeződések eltávolítása is a feladata egy motorolajnak. A különféle vegyi hatások azonban rontják az olaj minőségét, amely így idővel nem lesz képes hatékonyan ellátni a feladatait. Ekkor jön el a csere ideje.

 

2. Mikor kell olajat cserélni?

Legkésőbb akkor, amikor azt az autógyártó előírja. A te gékocsidra vonatkozó pontos információkat a kezelési könyvben találod meg, itt nemcsak azt adják meg, hogy mikor, de azt is, hogy milyen olaj kerüljön az autódba. Általánosan a 10-15 ezer kilométeres csereperiódus az elterjedt, de léteznek úgynevezett longlife, azaz hosszú élettartamú olajok is amik 30 ezer kilométeren át is használhatók.

 

3. Milyen az a Long Life motorolaj?

Az, hogy mi számít hosszú élettartamnak, általában a gyártón múlik. Maradjunk annyiban, hogy napjainkban előszeretettel 2 év vagy 30 ezer kilométeres csereperiódust állapítanak az új típusaikhoz. Ne feledjük azonban, hogy ez egy elméleti maximum, az, hogy pontosan mikor jön el a csere ideje, sok mindentől függ. Ha az autót szinte csak városban, rövid utakon használjuk, érdemes megfelezni az előírást, míg színte kizárólag autópályás használat esetén nem ördögtől való, ha ragaszkodunk azt, amit az autógyártó előír.

 

4. Milyen olaj kerüljön az autóba?

Minden autógyártó meghatároz bizonyos tulajdonságokat, amelyet tudnia kell az autóba tölthető motorolajnak: ez lehet egy adott viszkozitás, specifikáció, vagy más, a gépjárműre vonatkozó információ. Kiemelten fontos, hogy ezeknek megfelelő motorolajat használj, ellenkező esetben ugyanis a motor károsodását kockáztatod! A legtöbb motorolaj gyártónak van online motrolaj keresője, amivel meg tudod nézni, specifikusan milyen típusú olajra van szüksége az autódnak.

Próbáld ki a Castrolét!

 

5. Mi az a viszkozitás?

Mondhatjuk, hogy ez az, ami alapján a legtöbben választanak, hiszen sokszor nem egyedi specifikáció, hanem a 10W40 vagy 5W30-as felirat az, ami döntő szempont a motorolaj választásakor. A viszkozitás azt jelöli, hogy az áramló folyadékrétegek között mekkora surlódás lép fel az egymáson való elmozdulásuk során. A motor és váltóolajokat az eltérő igények miatt többféle viszkozitással készítik, ezeket a SAE (Society of Automotive Engineers) szervezet szakemberei két csoport szerint kategorizálják. Az általuk megalkotott, mára iparági sztenderdnek minősülő SAE J 300-as táblázatban ezért a motor-, és hajtóműolajok viszkozitási értékeit tüntették fel.


Számunkra most a motorolajok a legfontosabbak, ezek viszkozitását pedig szám-betű-szám jelzéssel mutatják meg. Az első szám a hidegen, míg a második a melegen mutatott viszkozitást jelenti. A W betű az angol Winter, azaz Tél szóra utal, ezért jelöli az előtte álló érték a hidegen való viszkozitást. Érdekesség, hogy a viszkozitás mértéke a számok növekedésével egyre csökken, azaz egy 5W-s kisebb, míg egy 15W-s nagyobb folyadék-súrlódású kenőanyag. Gyakorlatilag arról van szó, hogy minél alacsonyabb értéket látunk, annál jobb az olaj hidegfolyóssága. A második szám esetén pedig az olaj hőtűréséről tudhatunk meg fontos információkat. Minden esetben kulcsfontosságú, hogy a gyártói előírásokat betartsuk, ezért ha az autód kézikönyvében 5W40 szerepel, úgy olyan olajat kell az autóba tölteni.

 

6. Hol érdemes szervizelni az autót?

Nyilván ott, ahol értenek hozzá, vagyis ahol nemcsak a megfelelő szaktudás, de a gépjármű szereléséhez szükséges szerszámok is megtalálhatók. Na jó, de honnan tudja az ember, hogy a lakóhelye közelében melyik az autójához értő profi szerviz? Ebben segít a GarVisor! Magyarország első közösségi szervizkeresője ugyanis hatékony választ ad az előbbi kérdésekre. Itt egy pillanat alatt kereshetsz akár a környékeden lévő összes, akár az általad kinézett egyetlen műhelyre is. Az oldalon olvasható értékelésekből pedig gyorsan világos képet kapsz, hogy jó helyen hagyod-e a járgányt.

Kattints ide a szervizkereséshez